PERKHIDMATAN PENGURUSAN HARTA PUSAKA AL WASITAH

Masalah yang wujud

Apabila berlaku kematian kepada seorang rakyat Malaysia yang beragama Islam, terdapat beberapa proses perundangan yang perlu dilalui waris bagi menuntut harta pusaka yang ditinggalkan. Waris tiada pilihan selain melalui proses ini sebelum harta pusaka boleh diterima mereka.

WARIS TIDAK FAHAM HUKUM.

Waris tidak mengetahui tentang hukum2 berkaitan harta pusaka ; siapa yang layak terima dan berapa bahagian mereka, tuntutan hutang ke atas harta pusaka. Ini menyebabkan timbul perselisihan di antara waris yang menyebabkan hubungan kekeluargaan terjejas.

WARIS TIDAK TAHU PROSES

Biasa berlaku di mana waris tidak tahu apa proses yang perlu dilalui, di mana ingin bermula, apa borang yang perlu diisi, apa dokumentasi yang perlu dikepilkan,  apa proses yang perlu dilalui. Waris juga tidak faham bidang kuasa Mahkamah Tinggi Sivil, Mahkamah Tinggi  Syariah, Pejabat Pusaka Kecil dan Amanah Raya Berhad.

WARIS TIADA MASA

Untuk melalui proses perundangan di atas , waris tiada masa kerana mereka perlu berurusan dengan ejensi-ejensi di atas pada hari  dan waktu bekerja. Ini menyebabkan ada waris yang tepaksa mengambil cuti bagi  menguruskan urusan pusaka dan ini menyusahkan waris.

PENGURUSAN PUSAKA YANG MAHAL DAN MEMBEBANKAN

Oleh kerana proses pengurusan pusaka ini tidak mudah, maka fi pengurusan pusaka yang dikenakan pihak ketiga juga tidak murah. Ia boleh melibatkan kos dari 1% sehingga 5% dari nilai harta pusaka kasar. Fi ini tidak termasuk fi rampaian yang mungkin timbul dari pengurusan  kes ini. Fi-fi ini sama ada ditolak dari  harta pusaka atau perlu  dibayar oleh waris sekiranya simati tidak  meninggalkan harta tunai dari harta pusakanya. Ini membebankan  waris.

Memerlukan nasihat bagaimana anda boleh merancang harta anda mengikut kaedah Syariah ?

Solusi perkhidmatan yang diberikan

Wasiyyah Shoppe Berhad memperkenalkan perkhidmatan pengurusan harta pusaka AL WASITAH untuk rakyat Malaysia.

Dengan bayaran semurah RM 1.67 sehari, perkhidmatan ini memberikan manfaat kepada pelanggan semasa hidup dan manfaat kepada waris selepas kematian pelanggan.

Perkhidmatan yang disediakan untuk pelanggan AL WASITAH semasa hidup

Penyediaan Dokumen Perlantikan Wasi

Penyediaan Wasiat 1/3

Perkhidmatan perubahan dokumen

Perkhidmatan penyimpanan selamat (safekeeping) dokumen

Perkhidmatan kepada waris selepas kematian pelanggan

Khidmat rundingcara peribadi kepada waris

Khidmat rundingcara peribadi kepada waris. Wakil Wasiyyah Shoppe Berhad akan datang ke rumah pada bila-bila masa yang dikehendaki sama ada siang atau malam, hari bekerja atau hari cuti, untuk menasihatkan waris tentang hukum berkaitan harta pusaka, faraid dan proses perundangan yang perlu dilalui waris. Khidmat rundingcara ini membantu kerana ia memberikan panduan jelas kepada waris tentang apa proses perundangan yang sedang menunggu mereka.

Perkhidmatan melengkapkan semua dokumentasi

Perkhidmatan melengkapkan semua dokumentasi berkenaan permohonan pusaka di Pejabat Pusaka Kecil atau Mahkamah Tinggi Sivil. Segala urusan dokumentasi bagi urusan di atas akan dilengkapkan oleh Wasiyyah Shoppe Berhad. Waris tidak perlu bersusah-payah turun naik pelbagai pejabat bagi mendapatkan maklumat.

Perkhidmatan mengiringi waris ketika perbicaraan

Perkhidmatan mengiringi waris ketika perbicaraan di Pejabat Pusaka dan Mahkamah Tinggi Sivil. Apabila bicara kuasa dijalankan, wakil Wasiyyah Shoppe Berhad akan mengiringi waris bagi memberikan panduan.

Perlantikan peguam bagi kes di Mahkamah Tinggi Sivil

Perlantikan peguam bagi kes di Mahkamah Tinggi Sivil. Bagi kes yang dilaksanakan di Mahkamah Tinggi Sivil ( kes pusaka bernilai RM 2 juta ke atas ), Wasiyyah Shoppe Berhad akan melantik panel peguamnya bagi mengemukakan permohonan ke Mahkamah Tinggi Sivil.

Membantu waris melalui semua proses

Membantu waris melalui semua proses sehingga Surat Kuasa Mentadbir dan Perintah Pembahagian dikeluarkan ( Pejabat Pusaka Kecil ) atau sehingga Geran Probet / letter of administration dan Distribution Order dikeluarkan ( Mahkamah Tinggi Sivil ) . Kesemua urusan akan dibantu urus untuk waris sehinggalah semua perintah berkenaan dikeluarkan. Kaedah pendaftaran semua dokumen ini juga akan dibantu urus oleh Wasiyyah Shoppe Berhad.

Wasiyyah Shoppe Berhad ialah satu-satunya syarikat amanah  di Malaysia yang boleh membantu waris menerima harta pusaka dengan cepat, mudah dan tanpa waris perlu membayar untuk fi kami

*tertakluk kepada terma dan syarat

Bagaimana ingin mendapatkan maklumat mengenai servis kami? Sila tekan butang

Bar Pautan

Utama
Mengenai Kami 
Servis
Isu Terkini
Perunding
Hubungi Kami

WASIYYAH SHOPPE

Mengenai Wasiyyah
Ahli Lembaga Pengarah
Jawatan Kuasa Penasihat
Pasukan Wasiyyah Shoppe

Sosial Media

Hubungi Kami

A-G-07, Dataran Cascades,
No. 13A, Jalan PJU 5/1,
Kota Damansara PJU 5,
47810 Petaling Jaya, Selangor

Careline: +603-7625 1123
General: +603-7625 1125